Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Την Κυριακή  12  Ιουνίου έγινε η βράβευση 247 Ηλείων μαθητών από το Παράρτημα Ν.Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς μαθηματικών
 <<Παιχνίδι και Μαθηματικά>> σε διπλή εκδήλωση σε Γαστούνη και Πύργο.
 Στις 10.30π.μ το πρωί πραγματοποιήθηκε η  πρώτη εκδήλωση στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης για τους μαθητές της Αμαλιάδας και Δήμων του κάμπου.
Στην αίθουσα είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από διακριθέντες μαθητές ,γονείς,δασκάλους.      Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ.Ανάργυρος Φελούρης, ο Δήμαρχος της πόλης κ.Καστρινός Αλέξιος ,ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές ο πρόεδρος του παραρτήματος κ Διονύσιος Γιάνναρος,ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Παναγιώτης Ζεύλας  που συνεχάρησαν τα παιδιά στο χαιρετισμό τους.διευθυντές σχολείων,εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Την εκδήλωση προλόγισε ο αντιπρόεδρος  του παραρτήματος κ.Κουσινιώρης Γεώργιος .
.Κατόπιν έλαβε το λόγο ο κ.Φελούρης .Την ομιλία του παραθέτουμε παρακάτω
   <<Κύριε πρόεδρε του Παραρτήματος της ΕΜΕ του Νομού Ηλείας, κυρίες και κύριοι,  αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι στην εκδήλωση βράβευσης του μαθητών του νομού σας που διακρίθηκαν στο φετινό διαγωνισμό «Μαθηματικά και παιγνίδι »
      Κατ’ αρχή θα ήθελα να πω ότι ο νομός Ηλείας έχει στο παρελθόν  αρκετές επιτυχίες στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ. Όπως τα μετάλλια σε Ολυμπιάδα και σε Βαλκανιάδες του Κωνσταντίνου  Σταυρόπουλου και της αδελφής του Ελένης Σταυροπούλου . Επίσης του Μενέλαου Σταυρόπουλου, του Στάθη Μετσοβίτη και παλαιότερα του Ανδρέα Μπουντουβή.
       Σχετικά με τους μαθηματικούς διαγωνισμούς, θα ήθελα να πω, ότι αν κάποιος αναζητήσει τις αιτίες της επιτυχίας των μαθητών σε αυτούς, πέραν από τα ατομικών προσόντων και της σκληρής δουλειάς των μαθητών που πάντα παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο, θα πρέπει να καταφύγει σε εξηγήσεις της μορφής:
  • Τα σχολεία της περιοχής δουλεύουν πολύ καλά και σε βάθος στα μαθηματικά
  • Το παράρτημα του νομού αναπτύσσει σημαντική δράση και δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον που βοηθάει τα παιδιά.  
  • Η στήριξη της οικογένειας προς τα παιδιά είναι επίσης πολύ σημαντική.
      Τα βασικά κίνητρα για την οργάνωση των μαθηματικών διαγωνισμών είναι:
  • Η ενδυνάμωση της αγάπης των μαθητών προς τα μαθηματικά.
  • Η σύσφιξη των σχέσεων των μαθητών από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και γενικότερα  όλου του κόσμου.
  • Η ανακάλυψη μαθητών με εξαιρετικό ταλέντο στα μαθηματικά
      Τον τελευταίο αιώνα κομβική χρονιά για την εξέλιξη των μαθηματικών διαγωνισμών ήταν το 1959, όταν με πρόταση της Ρουμανίας οργανώθηκε στο Βουκουρέστι η πρώτη Διεθνής Μαθηματική  Ολυμπιάδα με συμμετοχή λίγων κρατών του τότε ανατολικού μπλοκ. Με την πάροδο των χρόνων έχουμε πλέον φθάσει σε διοργανώσεις  με συμμετοχή περισσότερων από 100 χώρες. Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά σε ΔΜΟ το 1975 και είχε την τύχη να κατακτήσει το πρώτο ασημένιο μετάλλιο με τον μαθητή Άδωνη Μπερή που τώρα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ντελαγουέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στη συνέχεια άργησε πολύ να έχει σημαντικές επιτυχίες πλην κάποιων εξαιρέσεων, όπως ήταν οι επιτυχίες των Αντώνη Μελά, Χρήστου Αθανασιάδη και Πέτρου Μπρέγιαννη. Μέχρι το 1999 η στήριξη της ΕΜΕ προς τους μαθητές δεν μπορούσε να είναι αποτελεσματική, γιατί υπήρχε μόνο ένα διδακτικό βοήθημα για Ολυμπιάδες και επίσης η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν πολύ δύσκολη. Η βοήθεια της ΕΜΕ περιοριζόταν μόνο σε κάποια μαθήματα πριν τους διαγωνισμούς. Τα τελευταία 15 χρόνια η ΕΜΕ που πάντοτε εποπτεύει την οργάνωση των μαθηματικών διαγωνισμών στην Ελλάδα έχει αλλάξει τα πάντα στο θέμα αυτό:
  • Υπάρχουν τουλάχιστον 10 βιβλία σχετικά με τις μαθηματικές Ολυμπιάδες που έχουν εκδοθεί από την ΕΜΕ , αλλά και από ιδιώτες.
  • Οι δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο για ενημέρωση και εύρεση διδακτικού υλικού είναι απεριόριστες
  • Γράφονται πλέον από μέλη της Επιτροπής διαγωνισμών της ΕΜΕ συστηματικά σημειώσεις σε θέματα ολυμπιάδων για χρήση από τους μαθητές. Επιπλέον, το περιοδικό Ευκλείδης και στα δύο του επίπεδα Γυμνασίου και Λυκείου είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προετοιμασία των μαθητών μας. Θεωρώ ότι το περιοδικό Ευκλείδης Α και Β, όπως και ο Ευκλείδης για το Δημοτικό, είναι το πρώτο βοήθημα που πρέπει να ανατρέξει όποιος μαθητής επιθυμεί να ασχοληθεί με τους μαθηματικούς διαγωνισμούς, αλλά και για τα σχολικά μαθηματικά.
  • Οργανώνονται καλοκαιρινά σχολεία με πολύ χαμηλό κόστος που επικεντρώνονται σε θέματα των αντίστοιχων σχολικών τάξεων, αλλά και σε θέματα διαγωνισμών.  Επιπλέον, από αρχές Οκτώβρη γίνονται μαθήματα στα γραφεία της ΕΜΕ αλλά και σε αρκετά Παραρτήματα, με ελεύθερη παρακολούθηση για τους μαθητές.
      Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει πλέον η κατάλληλη υποδομή για την ενίσχυση των μαθητών σε θέματα διαγωνισμών και γενικώς θεωρώ ότι έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που μπορεί να στρέψει τα παιδιά σε σωστή δουλειά για επιτυχία στους διαγωνισμούς.
      Έτσι πλέον τα τελευταία χρόνια  έχουμε φθάσει σε 2 χρυσά μετάλλια με το Γιώργο Βλάχο και τον Παναγιώτη Λώλα και αρκετά αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις.
      Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος Ηλείας για την πρόσκληση του να παρευρεθώ μαζί σας στην σημερινή εκδήλωση. Απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές, θα ήθελα ειλικρινά να σας συγχαρώ για την επιτυχία τους στο διαγωνισμό «Μαθηματικά και παιγνίδι». Αυτό το βραβείο είναι μία καλή αρχή. Εύχομαι και πιστεύω ότι θα σας δούμε και στα επόμενα χρόνια νικητές στου διαγωνισμούς της ΕΜΕ για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και αργότερα φοιτητές στο Πανεπιστήμιο και το Ε. Μ. Πολυτεχνείο.

Ευχαριστώ πολύ>>
  Ηεκδήλωση συνεχίστηκε με την Βράβευση των μαθητών.
          Στις 5.30μ.μ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση στο
 Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στον Πύργο για τα παιδιά των δήμων Πύργου ,Ζαχάρως ,Ολυμπίας και  Κρεστένων.



                                                        Εκδήλωση στον Πύργο
                                             Βράβευση μαθητών από κ. Φελούρη


Στην αίθουσα είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από διακριθέντες μαθητές ,γονείς,δασκάλους.
  Την εκδήλωση προλόγισε ο Γραμματέας του παραρτήματος κ.Ιωάννης Τσόπελας. Κατόπιν έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του Παραρτήματος  κ.Διονύσιος Γιάνναρος .Ο κύριος Γιάνναρος   συνεχάρη τους μαθητές για την διακρισή τους ,καθώς και τους δασκάλους τους για την βοήθειά τους ,γιατί χάρη στην συνδρομή τους πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός.  <<Πιστεύουμε   ότι η σημερινή σας βράβευση θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για να ασχοληθείτε ακόμη περισσότερο με τα Μαθηματικά .Τα Μαθηματικά  σήμερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις αποτελώντας τον κύριο μοχλό προόδου>> τόνισε .Ευχαρίστησε τον κ.Φελούρη για την ανταπόκριση του στο κάλεσμά μας και τόνισε ότι η παρουσία του αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Παραρτημά μας.
<<Οι μικροί μας  μαθητές έχουν σήμερα την ευκαιρία να   ακούσουν τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαγωνισμών της ΕΜΕ να τους μεταδίδει τις εμπειρίες του τόσο από τους διαγωνισμούς αυτούς ,όσο και από τις Διεθνείς Ολυμπιάδες Μαθηματικών .Πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Φελούρης είναι   από  τους κύριους συντελεστές  στην προετοιμασία των μαθητών για τους διαγωνισμούς αυτούς και ένας  από τους συνοδούς της Ολυμπιακής Ομάδας της χώρας μας στις Δ.Μ.Ο και Βαλκανιάδες όπου αυτές
διεξάγονται>>.
Κατόπιν μίλησε ο κύριος Φελούρης .
Ομιλία κ.Φελούρη στην Γαστούνη και κ.Ζεύλα                    Βράβευση μαθητών από κ,Ζεύλα
                                                                      Η διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος με τον κ.Φελούρη                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου